Потписан уговор о сарадњи Прекршајног суда у Нишу и Правног факултета у Нишу

22.01.2022. године, Ниш

Председник Прекршајног суда у Нишу Мишел Марковић и декан Правног факултета Универзитета у Нишу професор др Горан Обрадовић потисали су уговор о срадњи. Уговором је предвиђено да судије Прекршајног суда повремено држе предавања студентима Правног факултета, а са друге стране, будући правници би део практичних вежби обавили у судницама Прекршајног суда. Пракса би почела јуна и обављала би се током лета.
„Потписивањем уговора Прекршајни суд на најбољи начин остварује неке од постулата државне Стратегије развоја правосуђа Републике Србије. Стратегија, иначе, предвиђа да се чвршће и боље сарађује са науком, односно са факултетима, а у нашем случају то је Правни факултет. Стратегија предвиђа и већу транспарентност у раду овог суда али и читавог правосудног система.Уговор предвиђа да судије Прекршајног суда пружају помоћ Правном факултету на тај начин што ће држати повремено предавања студентима, а они ће код нас стицати неопходна практична знања из прекршајног права“, објашњава председник Прекршајног суда у Нишу Мишел Марковић.
Професор др Горан Обрадовић, декан Правног факултета Универзитета у Нишу додаје да је ова врсте сарадње од посебног значаја за студенте.
„Ово је велики догађај за Правни факултет у Нишу јер до сада нисмо имали потписан уговор са Прекршајним судом што је велики недостатак. Сада наши студенти могу да обаве праксу у Прекршајном суду, а истовремено и да чују предавања судија пре свега у оном практичном делу што ће свакако подићи квалитет наставе“, казао је декан профеор др Горан Обрадовић.
Праксу у прекршајном суду обављаће током лета студенти друге, треће и четврте године.
„Студенти већ имају обавезну праксу током лета и углавном одлазе у оне институције са којима имамо потписане уговоре. То се јако добро одвија и имамо вишегодишњу сарадњу која се сада мало због епидемије короне променила, али се надамо да ће се и то од ове године, такође, променити“, закључује декан др Горан Обрадовић.